Případ uneseného/neuneseného Pavla Buráně

Znáte pohádku Koloběžka první? Oblečená / neoblečená, učesaná / neučesaná atd. S nadsázkou by se dalo říct, že aktéři tohoto příběhu již několik let žijí život na motivy jejího volného pokračování. Ale tentokrát s podtextem unesen / neunesen…..

Meritem příběhu je spor dvou obchodních partnerů a s tím spojené problémy ohledně finančních transakcí, závazků, vypořádání a dluhů.

Z policejních protokolů vyplývá, že v říjnu 2014 při cestě z práce zastavili Pavla Buráně 3 muži, kteří na sobě měli uniformy, které vypadaly velmi podobné těm, které používá Policie ČR. Nejdříve si ověřili jeho totožnost a pak jej pod pohrůžkou násilí měli odvést do domu jeho bývalého obchodního partnera Jaroslava Novotného. Zde se pohrůžky násilí vystupňovaly i směrem k rodině p. Buráně s cílem, aby podepsal dokumenty, kterými se zavazuje jako fyzická osoba přistoupit k závazku, který do té doby neexistoval.

Jelikož p. Buráň v obavách o život své rodiny vše podepsal, byl následně odvezen ke svému domu. Vzhledem k tomu, že jej únosci opili, byl schopen jít na policii až nad ránem. Na příslušném oddělení vše nahlásil a zároveň se snažil o zneplatnění všech dokumentů, které byl o pár hodin dříve nucen podepsat.

Pak tu ale samozřejmě máme i výpověď Jaroslava Novotného, bývalého obchodního partnera p. Buráně, a jeho manželky. Jaroslav Novotný naopak tvrdí, že p. Buráň se do jeho domu dostavil sám, dobrovolně po předchozí písemné domluvě s tím, že má na to, jak večer probíhal, několik svědků.

Pavel Buráň v XTV

Byly zajištěny odposlechy, dokumenty a svědecké výpovědi, které nasvědčovaly tomu, že p. Buráň mluví pravdu a p. Novotný ne. Následně bylo zahájeno trestní stíhání p. Novotného, jeho manželky a 3 únosců.  Nejprve byli Krajským soudem v Brně, pobočka Zlín odsouzeni. Následně po jejich odvolání Vrchní soud v Olomouci případ na Krajský soud v Brně vrátil. Opět došlo k odsuzujícím rozsudků a opět případ doputoval na Vrchní soud v Olomouci. Tentokrát ale případ vrátil na Krajský soud vrátil s vytučněnou poznámkou, aby „uvážil možnost aplikace zásady trestního práva in dubio pro reo, neboli v pochybnostech ve prospěch obviněných. A Krajský soud dle těchto not obžalované zprostil v plném rozsahu, že se skutek vůbec nestal. Což se ale nelíbilo státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Brně, pobočka Zlín, a podal odvolání. A tak ve středu 14. 12. 2022 bude mít tento těžko uvěřitelný příběh na téma unese, či neunesen u Vrchního soudu v Olomouci pokračování, které budeme osobně sledovat.

Proč je pro nás tento případ těžko uvěřitelný? Jak uvádíme výše – byly zajištěny odposlechy, mnoho dokumentů i svědecké výpovědi nezainteresovaných osob (včetně náhodných svědků inkriminovaného únosu). Z těchto všech důkazů vyplývají jasné skutečnosti, které Krajský soud v Brně popsal v rozsudcích. Přesto Vrchní soud v Olomouci veškeré tyto důkazy smetl ze stolu, že se vlastně žádný únos nestal a dal Krajskému soudu instrukce, jak se „příště zachovat“. Primárně vzhledem k odposlechům a zajištěným dokumentům je jednání Vrchního soudu v Olomouci překvapující.

Ač my nemůžeme ani naznačovat, je pro úplnost dodat, že spor bývalých obchodních partnérů se pohybuje v řádech stovek milionů korun.


Jak jsme zjistili, případu se detailně věnuje i náš bývalý člen Zdeněk Jemelík, který včera zveřejnil článek, ve kterém se pohoršuje nejen nad tím, že Spolek Šalamoun o tomto případu něco ví, ale zároveň nad tím, že byl p. Buráň hostem v pořadu L. X. Veselého. Vcelku rozhořčeně okomentoval vystoupení p. Buráně jako účelové a jelikož asi pobírá finanční odměnu od p. Novotného, samozřejmě jej v článku horlivě obhajuje. 

Považujeme za důležité sdělit, že Spolek Šalamoun není stranou řízení, ale pouze jako vždy u všech kauz, které monitoruje, poukazuje na nesrovnalosti, pochybnosti či justiční omyly.  

Případu se velmi detailně věnuje i novinář Jan Hrbáček, doporučujeme přečíst si jeho článek, který naleznete zde.

Pavel Buráň byl i hostem Luboše Xavera Veselého, video naleznete zde. 

Napsat komentář