Martin Balhar – „vrah“ ze Skřipova se domáhá obnovy řízení

Spolek Šalamoun již řadu let monitoruje případ Martina Balhara, který byl v dubnu 2016 odsouzen na 19 let za vraždu pošťačky v obci Skřipov. (zdroj ZDE), (ZDE), (ZDE)

Případ provázejí již od počátku silné pochybnosti o tzv. řetězci nepřímých důkazů, kdy nejsilnějším článkem je pachová stopa. (zdroj ZDE), (ZDE)


Spolek Šalamoun je letitý tvrdý kritik důkazu metodou pachové identifikace a zejména díky prohlášení odborné vědecké veřejnosti se pomalu daří i zkostnatělou českou justici přesvědčit k tomu, že pachová stopa, jako často stěžejní důkazní prostředek, tak, jak byla prováděna na území ČR je v rozporu s vědeckým poznáním a zcela nevěrohodná. (zdroj ZDE)

Naše oprávněné pochybnosti posiluje i předchozí obnova řízení, kde byl meritem znalecký posudek znaleckého ústavu, a to České zemědělské univerzity v Praze, která jako jediná autorita v České republice může posuzovat zvlášť závažné případy, hodné vědeckého posouzení. Tehdejší předsedkyně Krajského soudu v Ostravě JUDr. Petra Hajdíková obnovu řízení nepovolila, když zcela neuvěřitelně a zcela alibisticky, doslova „za každou“ cenu, přejala argumentaci intervenujícího státního zástupce Mgr. Davida Bartoše, který zcela lživě označil výzkum ČZU, ze kterého vycházel znalecký posudek, za nevěrohodný, protože nebyl prováděn na psech Policie České republiky.  Ač Spolek Šalamoun a obhajoba, i za pomoci sdělení děkanky ČZU prof. Langerové, upozorňovali jak senát Krajského soudu v Ostravě, senát Vrchního soudu v Olomouci, tak i senát Ústavního soudu ČR, že argumentace Krajského státního zástupce v Ostravě, Mgr. Davida Bartoše, je krystalická lež, bohužel nikdo z převážně komunistických soudců neměl v rámci vážnosti a důvěryhodnosti justice čas si inkriminovaný výzkum o počtu 7 normostran přečíst. Zejména s ohledem na skutečnost, že druhá věta dokumentu začíná: „Vlastní testování schopnosti psů Policie ČR…“ a všichni opsali původní lež státního zástupce Bartoše.

David Bartoš
Státní zástupce David Bartoš

Je to zcela učebnicový případ excesu a dysfunkce celé české justice. 

Spolek Šalamoun ve věci Martina Balhara vypravil sua sponte Amicus curiae brief, ke Krajskému soudu v Ostravě.


V
pátek 19. 8. 2022 od 9 hod u Krajského soudu v Ostravě proběhne další pokus Martina Balhara dobrat se svého práva na spravedlivý proces.

Vítejte v právním státě.

Napsat komentář