Co by se měli dospělí učit v nejbližších 10 letech, aby uspěli v měnícím se světě? Případně proč?

V archívu se nám objevil článek předsedy spolku Šalamoun pana Johna Boka pro časopis Andragogika v praxi a jeho odpověď na otázku “ Co by se měli dospělí učit v nejbližších 10 letech, aby uspěli v měnícím se světě? Případně proč?

V době mého mládí, kdy tu řádili komunisti a jejich pohůnci, bych na obdobnou otázku odpověděl lapidárně, že aby jeden uspěl, musí být servilní, poddajný, oportunní, bezohledný a pak snad bude-li mít štěstí, bude úspěšný.

Musím však předem konstatovat, že já sám vlastně nevím, co je to uspět v měnícím se světě, který se v některých oblastech mění tak rychle, že desetiletá lhůta adaptace do toho měnícího se světa se zdá být vlastně irelevantní, neboť mnohdy nejsme sto sledovat technologické změny, které se nás čím dál víc předstihují a než se stačíme zorientovat, je tu opět zcela něco nového. Nikdy jsem ve svém životě neuvažoval o nějakém osobním uspění , ať v nehybném čase totality, či dnes. Pro mne není úspěchem, že dosáhnu nějakého postavení, že se budu mít podle racionální představy „blahobytně“, neboť i to může být pro většinu lidí úspěchem, ani že se přizpůsobím hodnotám, které měnící doba – společnost přináší.

Upřímně přiznávám, že neumím doporučit dospělým, co by se měli učit v nejbližších deseti letech. Já osobně se nic nového učit nehodlám a nepotřebuji, neboť jsem ve věku (74 let), že do deseti let se vší pravděpodobností opustím svou hmotnou podobu a proměním se v popel, atomy etc. A takže…

Proto se necítím být povolaný doporučovat druhým, co by se měli učit, aby uspěli v tomto měnícím se světě. Mohu jen za sebe, na základě svého dosavadního života konstatovat, že ač bez akademického vzdělání, bez dokladované profese, bez protekcí, jsem prožil bohatý a zajímavý život a že uspěl jako člověk, jako lidská bytost tím, že jsem bez odměny pomáhal od svých školních let druhým a činím tak doposud.

John Bok

dlouholetý disident a bojovník proti nespravedlnosti
předseda Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun.

Časopis Andragogika v praxi.
Ročník 6, číslo 22, rok 2019

Napsat komentář