Případ Romana Ševčíka – memento

Případ Romana Ševčíka jistě nemusím představovat a např. ZDE naleznete řadu podstatných informací.
Na drobných segmentech chceme ukázat jak fungovalo tehdejší vyšetřování, Veřejné bezpečnosti a dnes Policie ČR a proč ve věci Romana Ševčíka existuje takové množství pochybností.

Případ Romana Ševčíka je pro nás všechny dodnes noční můrou nad zcela zmařeným životem Romana, kterému společnost doslova ukradla nejen jeho zdraví, ale především jeho život.

Dnes Vám chci představit první kamínek mozaiky případu Romana Ševčíka, který ukazuje jak tehdy Veřejná bezpečnost, dnes Policie ČR postupuje jaké praktiky používá. Tuto část jsem nazval:

Všímavý autobusák

Tehdejší vyšetřovatel případu Vladimír Matoušek zásoboval nejen média příběhem Romana Ševčíka, kde v jedné ze svých povídek s názvem „Všímavý autobusák (1989)“ doslova uvádí:

Mezi vytipovanými podezřelými byl i synovec a vnuk obětí. Měl však alibi, aspoň to tvrdila druhá jeho babička, u které bydlel.

Alibi ovšem zcela rozbil řidič nočního autobusu, který ono ráno, když čtvrť byla plná policejních aut s blýskajícími majáky, vezl Romana ještě s mokrými vlasy, jako pasažéra. Autobusák ho velmi dobře znal. protože mladík mu kdysi pozvracel autobus. Na téhle lince ho ale nikdy nevezl, proto Roman uvízl v paměti autobusáka dvojnásob.“ konstatuje kriminalista major Vladimír Matoušek.

Jistě společně s námi budete konstatovat, že se jedná o vcelku zásadní důkaz, který skutečně může nasvědčovat tomu, že Roman skutečně na místě činu dne 4.2. 1989 (sic!) byl.

Tady jedna drobná poznámka vyplývající z činnosti Spolku Šalamoun ze 26 let jeho činnost. Skutečnost, že někdo něco tvrdí v médiích, policejních protokolech, obžalobách a rozsudcích, absolutně neznamená, že se jedná o tzv. objektivní pravdu. Vždy je na místě nutno být maximálně obezřetný a veškeré informace si pečlivě ověřovat. V tisících případech vám bude odměnou zjištění, jako bylo nám v případě „Všímavého autobusáka“

Obžaloba – Romana Ševčíka

V daném okamžiku, je pro pochopení celé věci důležitá věta obžaloby:

že šlo o Romana Ševčíka si vzpomíná zcela přesně

Jistě v tomto kontextu chápete, že když něco zapíše ještě na mechanickém stroji vyšetřovatel a následně prokurátor, není moc důvodů k pochybnostem.

Výpověď řidiče autobusu před soudem

A jsme u merita věci.

Již v přípravném řízení jsem upozorňoval bezpečnost na to, že také se mnou mohl je obžalovaný týden před tím, nebo za týden po tom, co došlo k vraždě na Vinohradech, tedy v době, kdy jsem měl službu.



Rekapitulace

Takže pokud porovnáte obžalobu „že šlo o Romana Ševčíka si vzpomíná zcela přesně“ s výpovědí „Všímavého autobusáka“ Již v přípravném řízení jsem upozorňoval bezpečnost na to, že také se mnou mohl je obžalovaný týden před tím, nebo za týden po tom“ jednoduše zjistíte o jak naprostou a zásadní manipulaci se jedná. Je to samozřejmě střípek mozaiky, která se v praxi jmenuje „řetězec nepřímých důkazů“

Zcela pominu, že vyšetřovatel Veřejné bezpečnosti Vladimír Matoušek desítky let obelhával veřejnost konstatováním v řadě článků a i v knižním vydání:
Alibi ovšem zcela rozbil řidič nočního autobusu

Vítejte v právním státě






3 komentáře

  1. Když mě v roce 2011 vymyšleně udal jeden udavač, aby se dostal ze svého trestního stíhání, tak jsem byl obviněn, vzat do vazby a tehdy po mně ani pes neštěkl. Za dva měsíce moje stíhání zrušili. (V novinách psali, že stíhání bylo zastaveno.)Ustanovili mi advokáta, který se mi vůbec nevěnoval, když jsem se ho na něco ptal, tak mi řekl, že musí jít, ale můžeme mluvit, než si obleče bunduDodnes se otřesu hnusem, když si na něho vzpomenu.

  2. Jana Tillová napsal:

    Dobrý den, ráda bych poslala příspěvek z rouškovného panu Ševčíkovi, ale nenašla jsem už ten transparentní účet, jako v předchozích letech. Můžete mi jej prosím sdělit? Děkuju.
    Zdravím a přeju hodně sil do budoucna, jistě budete mít stále hodně práce…Jana Tillová

Napsat komentář